2013. április 4., csütörtök

Boglár Lajos tárgyi hagyatéka

Boglár Lajos – kulturális antropológus kutató, egyetemi tanár, több népszerű könyv szerzője – amazóniai gyűjteményének egy értékes részét a családja őrzi. Közöttük sok olyan tárgy van, amelyekhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzését a család nehezen tudja biztosítani. A barátok, tanítványok – a Szimbiózis Alapítvánnyal, a Magyar Kulturális Antropológiai Társasággal és a Néprajzi Múzeummal partnerségben – összefogtak azért, hogy ez az értékes gyűjtemény méltó helyre, magyar közgyűjteménybe kerülhessen.

A Szimbiózis Alapítvány e cél elérése érdekében 2012-ben kampányt indított, azzal a reménnyel, hogy magánemberek, intézmények, cégek támogatásával összegyűjtheti a szükséges összeget, majd a tárgyakat a Néprajzi Múzeumnak ajándékozhatja.

Létrehoztunk egy blogot, amelyen a felhívás részletei és a támogatás lehetőségei mellett megtekinthető a tárgyi hagyaték (képekben, rövid leírással).

Magánszemélyek és szervezetek felajánlásával, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a hagyaték megvásárlásához szükséges pénzösszeg jelentős részét sikerült már előteremteni.